headerPic

 

           Carcinoamele cutanate sunt diagnosticate în număr din ce în ce mai mare în ultima perioadă, datorită conștientizării populației asupra riscului bolii și creșterii activității în aer liber cu profesii ce implică o expunere constantă și prelungită la radiațiile solare. Pe lângă radiațiile solare, în etiologie mai sunt incriminate: radiațiile ionizante, factori genetici, infecții cu virusul human papiloma. Mai predispuse sunt personele din rasa albă cu fototipurile Fitzpatrick I și II. Incidența acestei afecțiuni este ușor crescută la sexul masculin. Grupa de vârstă cu cele mai multe cazuri diagnosticate a fost de 60-79 de ani, fapt ce ne îndreptățește să o considerăm apanajul senescenței organului cutanat.
           Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent întâlnit, iar dintre formele sale clinice (nodular, chistic, superficial, plan cicatricial, pigmentar, ulcerat), cea mai frecventă fiind forma nodulară. Localizarea predilectă pentru această leziune malignă este piramida nazală, însă există și carcinoame bazocelulare cu localizări multiple.
           Carcinomul spinocelular ocupă al doilea loc ca frecvență de această dată sexul feminin fiind mai des interesat. Predomină forma ulcero-vegetativă, urmată de cea nodulară.

           Alte forme mai puțin frecvent întâlnite de carcinoame cutanate sunt: carcinoame ale structurilor anexe ale tegumentului, carcinom cu celule Merkel, metastaze cutanate. Polimorfismul accentuat al leziunilor maligne face obligatoriu examenul histopatologic.

Pentru îndepărtarea tumorilor cutanate pot fi folosite diferite opțiuni; tehnica selectată depinde de severitatea leziunii, localizarea sau toleranța pacientului.

Excizia chirurgicală îndepartează complet leziunea împreuna cu o margine de țesut sănătos mai mare sau mai mică în funcție de tipul leziunii. Piesele recoltate se trimit pentru examen histopatologic. Excizia se poate efectua cu bisturiul sau cu laserul cu dioxid de carbon. Avantajele Laserului în ceea ce privește inciziile cutanate sunt:

  • Puterea mare pe suprafață mică ceea ce permite excizii riguroase și precise fără sângerare.

  • Precizie înaltă ceea ce perimte excizia din regiuni dificile ale corpului: nas, ureche, pleoapă, gură.

  • Hemostază eficientă și vizualizare bună a câmpului operator.

  • Complicații postoperatorii mai reduse comparativ cu tehnica clasică (edem și echimoze minime).

 În funcție de dimensiunea defectului și de localizarea carcinoamelor, defectele se pot lăsa la cicatrizare secundară, se pot sutura, sau se pot folosi grefe de piele sau lambouri.

 Fiecare caz are particularitățile sale și fiecare aspect va fi discutat preoperator cu medicul specialist. În funcție de complexitatea procedurii pacienții se pot întoarce la activitățile zilnice, în general, în aceeași zi.

1a carc2
3 4