headerPic

 REÎNTINERIRE FACIALĂ CU LASER CO2

Rejuvenarea eficientă tegumentară implică reducerea pliurilor și ridurilor, eliminarea petelor pigmentare cauzate de expunere la soare și diminuează cicatricile acneice. Acestea sunt obiective dificil de atins. O multitudine de metode sunt disponibile pentru a încerca să îmbunătățim faciesurile îmbătrânite și multe dintre acestea sunt cu rezultate bune. Laserele clasice reduc cicatricile cauzate de acnee și închiderea porilor, în timp ce peelingul reduce hiperpigmentarea după expunere prelungită la soare și melasma. Este disponibil acum un nou laser care atinge toate obiectivele de mai sus în ceea ce privește reîntinerirea facială într-o singură ședință.

 Laserul Active Fx este o versiune nouă și mai puțin invazivă de reîntinerire facială cu laser, comparativ cu celelalte versiuni ale laserelor cu CO2. Folosește o tehnologie ca și laserele cu CO2, tehnologie considerată ca fiind standardul de aur în reducerea ridurilor, pliurilor și pigmentației.

Diferența majoră este că Active Fx este un laser fracționat. Fracționarea este o tehnică ce are efecte distructive minime asupra dermului dar cu eficiență conservată.

            În loc să emită un fascicul continu de energie ce distruge o suprafață întinsă de tegument, laserul Active Fx emite doar fascicule scurte, intermitente care lasă țesut indemn în jurul aplicării. Aceasta duc la o vindecare rapidă și o recuperare mai scurtă. Rezultatele sunt fantastice.

Într-o ședință de doar 30 minute, laserele Active Fx ameliorează ridurile de sub ochi și din jurul buzelor mai bine decât orice alt laser de pe piață. Nici chiar multiple ședințe laser obișnuite nu aduc aceleași rezultate în regiunile respective. În aceeași ședință Active Fx va diminua porii, va reduce pigmentarea și va reduce ridurile faciale. După 3 până la 5 zile de edem moderat și eritem timp de o săptămână (asemănător unei arsuri solare), tegumentul este îmbunătățit considerabil. De asemenea tratamentul stimulează producerea de colagen, așadar efectele de îmbunătățire continuă timp de câteva luni după procedură. Tratamentul se poate repeta după 6 luni dar majoritatea pacienților sunt satisfăcuți după prima ședință.

 Reîntinerirea fracțională Fx este ideală pentru pacienții care doresc o perioadă de recuperare mică și în același timp o siguranță a procedurii similară cu varianta clasică cu dioxid de carbon. Atât Active Fx cât și Deep Fx pot fi efectuate într-o singură ședință la cabinet fără a fi necesare anestezie sau sedare. În timpul reîntineririi tegumentului cu laser facționat, se tratează o anumită zonă de tegument. Acest lucru conduce la păstrarea de punți tegumentare nemodificate laser. De la aceste punți tegumentare păstrate vindecare progresează mai repede, iar pacienții iși pot relua mai repede activitatea comparativ cu metodele tradiționale cu CO2.

Laserul CO2 este extrem de precis și se distribuie uniform la nivel tegumentar. Acesta permite medicilor să aibe un control optim asupra procedurii și să îl adapteze conform necesităților fiecărui pacient. Putem ținti zone specifice, cu probleme și ne putem apopia foarte mult de gură și ochi comparativ cu metodele clasice.

 Procedura Avtive Fx este ideală pentru tratamentul laxității tegumentare, a petelor negre, a porilor mari, ridurlor medii și cicatrici postacneice.

 Procedura Deep Fx furnizează rezultate uimitoare petru riduri mai profunde și cicatricile postacneice. Aceste proceduri sunt combinate în metoda Total Fx pentru a obține rezultate uimitoare într-o singură ședință.

Pregătirea tegumentului. Înaintea începerii tratamentului laser are loc o consultație medicală unde se vor discuta absolut toate aspectele procedurii. Se vor explica beneficiile tratamentului laser și se vor expune și riscurile acestei proceduri. Istoricul medical al pacientului este extrem de important deorece un istoric de formări de cicatrici cheloide în antecedente sau de vindecare cutanată deficitară contraindică procedura de reîntinerire laser. De asemenea contraindicații reprezintă eritem prelungit și hiperpigmentarea sau hipopigmentarea la ultima aplicație laser. Consultația medicală și discutarea expectanțelor sunt esențiale înainte de efectuarea procedurii. Antecedentele personale (istoric de infecție cu virus herpes simplex sau de candidoze) trebuie cunoscute pentru profilaxie. Înainte de procedura de reîntinerire laser, pacientului i se recomandă cremă de fotoprotecție solară care trebuie aplicată zilnic, dimineața, timp de minim 2 săpamâni (uneori chiar mai mult). Pentru prevenirea complicațiilor virale (herpes simplex) se poate recomanda profilaxie antivirală specifică. Pacienților cu fototipuri cutanate III, IV, V, VI li se indică creme cu efect depigmentant deorece aceștia prezintă un risc crescut de hiperpigmentare postprocedură. Aceste produse cu efect depigmentant se utilizează dimineața și seara minim 2 săptămâni.

 Procedura. Timp de 20-30 min se folosește o cremă anestezică ce conține lidocaină pentru combaterea senzației de arsură din timpul tratamentului, după care sa va face o singură trecere cu piesa laser. În unele situații se efectuează infiltrare locală a anumitor nervi din regiunea facială cu xilină. În timpul tratamentului pacientul va purta ochelari de protecție și i se va recomanda să țină închiși pe toată durata procedurii. Tratamentul este în general bine tolerat, durează 20-30 minute și constă în serii de pulsuri aplicate pe suprafața tegumentului. Pentru obținerea rezultatului sunt pot fi necesare unul sau mai multe tratamente în funcție de particularitățile cazurilor la intervale regulate de timp.

După procedură. După tratamentul cu laser recuperarea este rapidă, pacienții se pot reîntoarce la activitățile cotidiene imediat după procedură. Există însă câteva reguli pe care pacienții trebuie să le respecte pentru evitarea complicațiilor posibile. Pacienții trebuie să evite expunerea neprotejată la soare, iar pe perioada expunerii la soare se recomandă folosirea cremelor de protecție 50+ uneori chiar câteva luni după tratament. În unele cazuri se indică folosirea de unguent cu vaselină pentru a preveni contactul direct dintre zona tratată cu aerul pe perioada procesului de vindecare. La alte cazuri se prescrie medicație antibiotică și antivirală sau creme hidratante cu efect antimicrobian în funcție de particularitate. După procedură, pacientii sunt sfătuiți să folosească creme hidratante hipoalergene cu efect antimicrobian, în vederea profilaxiei eventualelor suprainfecții bacteriene. Roșeața persistentă poate fi camuflată cu produse cosmetice hipoalergene (ex. fond de ten). Senzația de arsură persistantă la sfârșitul tratamentului poate fi combătută cu comprese reci sau aplicare de gheață pentru câteva minute. În funcție de intensitatea tratamentului și de răspunsul tegumentului la undele laser, pacientul poate prezenta un edem facial moderat și o roșeață locală care cedează la câteva zile postoperator.